فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 28 (زمستان 1393)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 28 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصوره دینی، علی نقی اقدسی، غلامرضا گل محمدنژادبهرامی صفحات 9-20
    این تحقیق با هدف تعیین تاثیر تمرینات یکپارچگی حسی بر نیمرخ حسی کودکان دبستانی نارساخوان و نارسانویس صورت گرفته است. جامعه آماری تمام دانش آموزان نارساخوان و نارسانویس مقطع ابتدائی 7 الی 10 سال شهر بهشهر مراجعه کننده به مراکز توانبخشی کودکان دارای اختلالات یادگیری است که در سال 1390 تحصیل می کنند. حجم نمونه به تعداد 30 نفر دانش آموزان نارساخوان و تعداد 30 نفر دانش آموز نارسانویس به صورت تصادفی با روش غیر تصادفی در دسترس در یکی از گروه های کنترل و آزمایشی (15 نفر کنترل، 15 نفر آزمایشی) جایگزین شدند. از پرسشنامه نمیرخ حسی کودکان برای جمع آوری داده استفاده شده است. از تحلیل کواریانس تک متغیری برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد تمرینات یکپارچگی حسی در کودکان نارساخوان موجب می شود نمیرخ حسی در عوامل (جستجوی حسی، عکس العمل عاطفی، حساسیت حس دهانی، بی توجهی/ پریشانی حواس، بی تحرکی، حرکات ظریف/ درکی) افزایش یابد. اما آموزش تمرینات یکپارچگی حسی تاثیر در استقامت/ تحمل پایین، ثبت ضعیف و حساسیت حسی دانش آموزان نارساخوان نداشت. همچنین اعمال متغیر مستقل (تمرینات یکپارچگی حسی) در کودکان نارسانویس موجب می شود که تمام نمیرخ های حسی در عوامل به طور معنی داری افزایش یابد.
    کلیدواژگان: تمرینات یکپارچگی حسی، نیمرخ حسی، نارسانویس، نارساخوان
  • گیو جودی شاه آباد، اکبر رضایی صفحات 21-38
    این تحقیق با هدف تعیین رابطه ی هوش اخلاقی مدیران با خادمیت آنان در مدارس شهرستان میاندوآب انجام شد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه مدیران مرد و زن مدارس ابتدایی و راهنمایی و متوسطه شهرستان میاندوآب به تعداد 179 نفر می باشد. نمونه ای به حجم 122نفر با استفاده از روش طبقه ای نسبتی و بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران انتخاب شد که 75 نفر مدیر مرد و 47 نفر مدیر زن را شامل می شود. به ازای خادمیت هر مدیر 3 نفر از دبیران مدارس تحت مدیریت وی نظر داده اند که جمعا 366 نفر دبیر را شامل می شود. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه هوش اخلاقی و خادمیت استفاده شده است. روایی صوری و محتوایی و همبستگی درونی هر دو پرسشنامه توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفت. پایایی بدست آمده با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ، برای پرسشنامه هوش اخلاقی مدیران 92/0α = و پرسشنامه خادمیت مدیران 97/0 α = می باشد. پس از جمع آوری داده ها، با استفاده از نرم افزار SPSS، از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t مستقل و رگرسیون چندگانه استاندارد برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان دادند که بین هوش اخلاقی و مولفه های آن با خادمیت مدیران مدارس شهرستان میاندوآب رابطه ی مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج بدست آمده از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که از بین 4 مولفه هوش اخلاقی، دلسوزی پیش بینی کننده معتبری برای خادمیت مدیران مدارس شهرستان میاندوآب می باشد. نتایج حاصل شده از اجرای آزمون t مستقل نشان داد که بین میزان هوش اخلاقی و خادمیت مدیران مرد و زن مدارس شهرستان میاندوآب تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، خادمیت، مدیران مرد و زن مدارس
  • فهیمه السادات حقیقی، مهران فرج اللهی صفحات 39-49
    فناوری الکترونیکی، شکلی پنهان در فضای جدید پیدا کرده است. هدف این تحقیق بررسی چهره پنهان و چالش برانگیز نظام سنجش دانشگاه های باز و از دور است. روش تحقیق توصیفی با راهبردمیدانی (کمی و کیفی) است. 320 دانشجو به چهار سوال تحقیق پاسخ دادند. 286 عضو هیئت علمی و طراح سوالات دانشگاه پیام نور درخصوص راه کارهای اجرایی (حضوری، غیر حضوری، سنتی، الکترونیکی، شرایط و نظارت) برای تضمین سلامت آزمون به پرسشنامه ای با آلفای کرانباخ 96/0 پاسخ دادند. برای درک بهتر مشکلات سنجش یادگیری دانشجویان و دریافت راه کارهای ممانعت از سرقت ادبی، مصاحبه نیمه ساختارمندی با هفت عضو با سابقه در طراحی سوال های پایانی دانشگاه باز و از دور پیام نور انجام شد. نتایج در بخش دانشجویی نشان داد که دانشجویان از فناوری الکترونیکی برای تقلب در آزمون ها استفاده نمی کنند. به دلیل برگزاری حضوری و نظارت، تقلب در آزمون را مشکل ارزیابی کردند و فقط 10% از دانشجویان در طول دو ترم تقلب در آزمون را گزارش کرده اند. 62% دانشجویان در انجام تکالیف کپی برداری می کنند. 30% با کمک دیگران تکالیف خود را انجام می دهند. 18% بدون ذکر نام کپی برداری از سایت ها می کنند و 4% از آنها کل مقاله را به نام خود به استادان تحویل می دهند. باور دانشجویان در خصوص تقلب سایر دانشجویان در آزمون 81%، در تکالیف 54% و کپی بدون ذکر منبع 45% است. استادان در آزمون ها خواهان شیوه اجرای حضوری ولی الکترونیکی با نظارت و رعایت شرایط ایمنی زیاد برای ممانعت از تقلب بودند. استادان ضمن برشمردن مشکلات پنهان و چالشی سنجش دانشگاه باز و از دور، راه کارهایی را برای کاهش سرقت ادبی در انجام تکالیف ارایه دادند.
    کلیدواژگان: تقلب الکترونیکی، سرقت ادبی، سنجش، آزمون، دانشگاه باز و آموزش از دور
  • محمد قمری، مجتبی امیری مجد، امیرحسین خوشنام صفحات 51-62
    هدف تحقیق حاضر تعیین رابطه عملکرد خانواده و تعارض والد- نوجوان با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع راهنمایی بود. روش تحقیق از نوع همبستگی بود. نمونه مورد مطالعه 309 نفر از دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر ابهر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از ابزار سنجش خانواده (FAD) ، مقیاس سنجش نگرش نسبت به والد و معدل تحصیلی دانش آموزان استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون تحلیل و فرضیه های تحقیق آزمون شدند. نتیجه نشان داد بین اختلال در عملکرد خانواده و پیشرفت تحصیلی رابطه معکوس وجود دارد. بین تعارض والد-نوجوان و پیشرفت تحصیلی رابطه معکوس وجود دارد. نتیجه تحلیل رگرسیون نشان داد که حدود 13درصد از تغییرات پیشرفت تحصیلی را در دانش آموزان متغیرهای عملکرد خانواده و تعارض والد- نوجوان تبیین می کنند. نتیجه تحقیق حاضر می تواند اشارات کاربردی برای دست اندرکاران امر آموزش و پرورش و خانواده ها داشته باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، تعارض والد، نوجوان، پیشرفت تحصیلی
  • جواد مصر آبادی صفحات 63-79
    پژوهش حاضر با هدف تشخیص تفاوت در اثربخشی ارائه های خطی و شبکه ای محتوای درس بر بازده های عاطفی و شناختی فراگیران اجرا شد. بازده های عاطفی شامل نظرات دانشجویان در مورد اثرات این شیوه ها بر بهبود یادداشت برداری، بهبود توجه و فهم و بهبود فرایند یاددهی – یادگیری بود. یادداری، درک و کاربرد مطالب آموخته شده به عنوان بازده های شناختی در نظر گرفته شدند. طرح پژوهشی مورد استفاده در این تحقیق یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و با گروه های مقایسه بود. آزمودنی های این پژوهش 110 نفر از دانشجویان دانشگاه تربیت معلم آذربایجان بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش بازده های شناختی فراگیران از یک آزمون پیشرفت تحصیلی روانشناسی تربیتی و برای سنجش بازده های عاطفی فراگیران از یک مقیاس نگرش سنج استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که استفاده از نرم افزار Visual Mind به عنوان نماینده ارائه شبکه ای اطلاعات در مقایسه با نرم افزار PowerPoint به عنوان نماینده شیوه خطی ارائه اطلاعات تاثیر برتر معنی داری بر یک شاخص شناختی (یادداری) و بر یک شاخص عاطفی تحصیلی (بهبود توجه و فهم) دارد.
    کلیدواژگان: ارائه خطی، بازده های شناختی و عاطفی، ارائه شبکه ای، نرم افزارهای ارائه اطلاعات
  • آناهیتا اوبالاسی، سیدداود حسینی نسب صفحات 81-98
    هدف اساسی این مطالعه تعیین تاثیر آموزش روش مونته سوری بر خلاقیت کودکان پیش دبستان (4 و 5 ساله) است. براساس پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و اجرای آزمون تورنس فرم ب تصویری، اطلاعات لازم جمع آوری شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه مراکز آموزشی کودکان 4 و 5 ساله ی شهر تبریز که شامل 500 مرکز پیش دبستانی در سال تحصیلی 93-92 می باشند، تشکیل می دهد. نمونه در این تحقیق شامل 50 نفر نوآموز (25 نفر گروه آزمایش و 25 نفرگروه کنترل) می باشد که با روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. پس از برگزاری کلاس آموزشی مونته سوری طی 3 ماه و تحلیل داده ها با روش کوواریانس، نتایج نشان داد که آموزش به روش مونته سوری بر خلاقیت کودکان 4 و 5 ساله پیش دبستانی موثر بوده است. در خصوص ابعاد چهارگانه خلاقیت، روش آموزشی مونته سوری در افزایش ابعاد سیالی، انعطاف پذیری، ابتکار و بسط کودکان موثراست.
    کلیدواژگان: روش آموزشی مونته سوری، خلاقیت، پیش دبستانی
  • دل آرام محمدی، اسکندر فتحی آذر، رحیم بدری گرگری، امید ابراهیمی صفحات 99-110
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی تعل لورزی تحصیلی بر اساس ارزش کاربردی و ارزش ذاتی تکلیف به روش توصیفی- همبستگی بود. از جامعه ی آماری دانش آموزان پایه ی دهم شهر تبریز، نمونه ای متشکل از 350 دانش آموز دبیرستانی (175 پسر و 175 دختر) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به صورت تصادفی انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات مقیاس تعلل ورزی تاکمن و مقیاس محقق ساخته ارزش تکلیف پس از تعیین روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. داده ها به دست آمده به روش همبستگی گشتاوری پیرسون و رگرسیون چندگانه استاندارد تجزیه و تحلیل شد. نتایج همبستگی پیرسون بین متغیرها نشان داد که بین ارزش کاربردی و ارزش ذاتی یک تکلیف با تعلل ورزی تحصیلی رابطه ی منفی معنی دار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون استاندارد نیز نشان داد که متغیر ارزش ذاتی پیش بینی کننده ی معنی دار تعلل ورزی تحصیلی می باشد. این یافته ها می توانند توسط معلمان، مشاوران و والدین جهت افزایش یادگیری و هدایت تحصیلی بهتر دانش آموزان به کار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: تعلل ورزی تحصیلی، ارزش کاربردی تکلیف، ارزش ذاتی تکلیف
  • سیدبهاالدین کریمی، اکبر سلطانی، رامین نوظهوری صفحات 111-125
    هدف از انجام این پژوهش امکان سنجی اجرای آموزش مبتنی بر یادگیری همراه (تلفن همراه) در دانشگاه پیام نور شهرستان بوکان است. پژوهش از حیث هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده های مورد نیاز، از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه تکنیسین های فناوری اطلاعات و ارتباطات، مسئولین مالی و حقوقی، کارکنان و استادان (هیئت علمی و مدعو) دانشگاه پیام نور شهرستان بوکان به تعداد 180 نفر بود که با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده حجم نمونه به 115 نفر رسید. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از طریق پرسشنامه محقق ساخته گردآوری و با استفاده آزمون خی دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که امکان استقرار نظام آموزش مبتنی بر یادگیری همراه در دانشگاه پیام نور از لحاظ زیرساخت های سخت افزاری، زیرساخت های نرم افزاری، منابع مالی و پشتیبانی امکان پذیر است اما امکان استقرار نظام آموزش مبتنی بر یادگیری همراه در دانشگاه پیام نور از لحاظ محتوایی و نیروی انسانی متخصص وجود ندارد.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، یادگیری همراه و آموزش
|
  • Mansouehi Din, Ali Naghi Aghdasi, Golam Reza Gol Mohammad Nejad Pages 9-20
    The purpose of the present research was to examine the effect of sensory integration exercises on the sensory profile of children with dyslexia and dysgraphia. The statistical population included all the 7-10 year old primary students with dyslexia and dysgraphia in Behshahr, who had already referred to children’s learning disorder rehabilitation centers in the academic year 1390. Thirty students with dyslexia and 30 students with dysgraphia were randomly selected through (non-random) convenience sampling and assigned to experimental and control groups (15 students in each group). To collect the data, the researchers used the children’s sensory profile questionnaire, and to analyze the data, one-way covariance analysis was conducted. The results indicated that implementing sensory integration exercises enhance some factors of sensory profile (sensory seeking, emotional reaction, oral sensory sensitivity, inattention/distractibility, sedentary, fine motor / perceptual factors) in children with dyslexia. However, sensory integration exercises were found to have no effect on the low endurance/tone, poor registration, and sensory sensitivity of the children with dyslexia. Moreover, it was revealed that sensory integration exercises (as the independent variable) increased all factors of sensory profile significantly in children with dysgraphia.
    Keywords: Sensorg integration exercises, Sensory profile, dyslexia, dysgraphia
  • Pages 21-38
    This inquiry was carried out to investigate the relationship between the principals’ moral intelligence and their servant leadership in Miandoab’s schools. The study was a descriptive-correlational one. The research population included 179 male and female principals of primary, secondary, and high school in Miandoab. The sample comprised 122 principals, 75 male and 47 female principals, who were chosen through categorical ratio method based on Cochrams sampling formula. Regarding servant leadership of each principle, three teachers in his/her school completed the related questionnaire. This means that totally 366 teachers completed the questionnaire. The data were gathered through two questionnaires of moral intelligence and servant leadership. The face validity, content validity, and internal consistency of both questionnaires were verified by the experts. The Chronbach Alpha for the moral intelligence and servant leadership questionnaires was 0.92 and 0.97 respectively. The collected data were analyzed by SPSS software conducting descriptive statistics, Pearson correlation, independent T-test, and standard multiple regression analyses. The results showed that there was a positive significant relationship between the principals’ moral intelligence and its components with their servant leadership in Miandoab’s schools. The obtained results of regression analysis showed that among the four factors of moral intelligence, compassion had a more predictable vaue for the principals’ servant leadership in Miandoab’s schools. Also, the results of T-test revealed that there was no significant relationship between male and female principals’ moral intelligence and their servant leadership.
    Keywords: Moral intelligence, Servant Leadership, Schools Principal
  • Pages 39-49
    Cheating and academic dishonesty have always been the oldest and largest challenges of educational settings, which with the leverage of electronic technology (E-tech), have gained a hidden form in the new environment. The present study investigated the challenging hidden face of the evaluation system of open and distance education universities. It was a descriptive field study (quantitative and qualitative). Three hundred and twenty students answered the four research questions and 286 faculty members and test designers of Payam Noor University completed a questionnaire with Cronbach Alpha of 0.96 on administration methods (in-person, distance, traditional, electronic, conditions and invigilation) for ensuring secure testing. For better perception of the students’ problems in evaluation and finding ways to prevent plagiarism, a semi-structured interview was conducted with seven experienced final-test designers of open and distance education university of Payam Noor. Due to taking in-person exams and invigilation, the students noted that cheating was difficult in exams, and only 10% of them reported cheating within two semesters. It was also found that 62% of students copy assignments, 30% do assignments with the help of others, 18% copy without citation, and 4% hand in the entire paper as their own work. Moreover, the students believed that 81% of other students cheated in exams, 54% in doing assignments, and 45% in coping without citation. All the instructors requested in-person electronic exams with invigilation and highly secured testing environment to prevent cheating. Additionally, outlining the challenging hidden problems of evaluation in open and distance education universities, they proposed some solutions to reduce plagiarism in doing assignments.
    Keywords: E, Cheating, Educational Dishonesty, Assessment, TEST, Open, Distance Education University
  • Pages 51-62
    The aim of this study was to examine the relationship between family functioning and parent – adolescent conflict with academic achievement among secondary school students. The study had a correlational research design. Using cluster sampling, the researches randomly selected 309 secondary school students in Abhar. The data were collected through Family Assessment Device (F A D), a scale of measuring attitudes toward parents, and students GPAs. The collected data were analyzed through Pearson correlation coefficient and regression analysis, and the research hypotheses were tested. The results indicated that there was a reverse relationship between dysfunction in families and academic achievement. The regression analysis showed that about 13 percent of the change in students` academic achievement can be explained by dysfunction in families and parent – adolescent conflict. The study could have implications for education professionals and families.
    Keywords: family function, parent, adolescent conflict, Academic achievement
  • Pages 63-79
    The present study was an attempt to investigate differential effects of linear and network presentation of content on students’ cognitive and affective outputs. Affective outputs included students ‘views toward the effects of these methods on improving note taking, attention, comprehension, and teaching-learning process. Recall, comprehension, and application/use of learned materials were considered as cognitive outputs. This study was a quasi-experimental research with a pretest-posttest comparison group design. The participants of the study were 110 students of Azarbaijan University of Tarbiat Moallem, who were selected through convenient sampling. To measure the students’ cognitive and affective outputs, the researcher administered an educational-psychological academic achievement test and an attitude scale respectively. The results of the data analyses demonstrated that using Visual Mind software as a way of network presentation of information was significantly more effective than using PowerPoint software as a way of linear presentation of information on recall, one of the cognitive outputs and improving attention and comprehension, as one of the academic affective outputs.
    Keywords: linear Presentation, Network Presentation, Cognitive, affective outputs Soft wares for presenting information
  • Pages 81-98
    The main purpose of this study was to investigate the effect of the Montessori Method of education on 4-5 years old preschool children's creativity in Tabriz. The data were gathered through a quasi – experimental research with pre-test, post-test, and control group, administering Torrance pictorial from B test. The statistical population of the study included all educational centers of 4-5 year old children, which comprised 500 preschools in the academic year 92-93. The research sample of the present study included 50 preschoolers (25 in the experimental group and 25 in the control group) who were selected randomly through cluster sampling. The Montessori Method of education was employed for three months. After that, the data was gathered and analyzed through Covariance method. The results indicated that the Montessori Method of education was effective on the 4-5 year old children's creativity. Regarding four dimensions of creativity, Montessori Method was effective in enhancing the dimensions of fluency, flexibility, originality and elaboration in children.
    Keywords: Montessori Method, Creativity, Fluency, Originality, elaboration
  • Pages 111-125
    The present study aimed to investigate the feasibility of mobile learning at Payam Noor University of Bukan. This applied study was a descriptive survey from the point of data collection. The statistical population of the study included all 180 IT technicians, financial authorities, employees and academic staff (salaried or invited) of Payam Noor University of Bukan, 115 of who were selected through random sampling according to Morgan Table. The data needed for the study were collected through a researcher-made questionnaire and were analyzed via X2 test. The results revealed that establishing an educational system based on mobile learning at Payaam Noor University is quite feasible from the point of view of hardware infrastructures, software infrastructures, financial and supply resources; yet, it could not be conducted with regard to content and skilled human resources.
    Keywords: Feasibility, Mobile Learning